.: Dengan Menyebut Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :.
"4 Lil One sebuah blog yang menghimpunkan pelbagai artikel daripada web dan media cetak yang didedikasikan khas untuk memberikan maklumat, panduan dan bimbingan serta perkongsian pengalaman mengenai Kehamilan, Penyusuan Susu Ibu, Penjagaan Bayi dan Kanak-kanak, Pemakanan serta aktiviti-aktiviti yang berkaitan kekeluargaan. Semoga info-info di blog ini dapat membantu ibu bapa semua terutamanya 1st time parent."

23 February 2012

::Persoalan:: Campak berjangkit jika pangku bayi?

Sumber: (2010). Campak berjangkit jika pangku bayi. MyMetro. 19 April.Soalan
ADAKAH kita dibolehkan menyusukan anak semasa kita demam campak?
Bayi saya itu berusia setahun empat bulan. Saya pernah terbaca jika kita demam campak, si ibu mesti memerah susu sebelum diberikan kepada anak. Jika terus menyusukan anak tanpa diperah, adakah ia boleh mendatangkan masalah?
NA,
Petaling Jaya, Selangor.Jawapan

VIRUS demam campak (Varicella Zoster Virus atau VZV) sangat mudah berjangkit melalui sentuhan terus luka bintil mengandungi virus itu ataupun melalui udara.

Virus ini dilaporkan tidak berada di dalam susu badan. Bagaimanapun, sekiranya menyusukan badan, anak yang disusukan itu berada di pangkuan dan lebih berisiko untuk terpegang bahagian tubuh anda yang mempunyai penyakit itu.

Maka, untuk tujuan mengurangkan risiko jangkitan melalui sentuhan, mungkin anda ingin menghentikan penyusuan badan secara langsung dan bertukar sementara waktu secara memerah susu dan menggunakan botol.Di samping itu, anda dinasihatkan cuba turut mengelakkan sentuhan bintil kepada anak anda. Mengambil kira ini adalah jangkitan demam campak yang pertama anda alami, antibodi mungkin belum terbentuk dahulunya.

 
1 Hari 1 Tazkirah: Dari Abdullah Ibn Mas’ud r.a meriwayatkan bahawa baginda Rasulullah SAW bersabda: Barangsiapa yang diberi kebaikan oleh Allah SWT ke atas seorang hambaNya maka akan diberi faham dalam agama dan mengilhamkan didalam hatinya perkara-perkara yang benar. (HR Bazzar, Tabrani)

0 orang sumbangkan pendapat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...