.: Dengan Menyebut Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :.
"4 Lil One sebuah blog yang menghimpunkan pelbagai artikel daripada web dan media cetak yang didedikasikan khas untuk memberikan maklumat, panduan dan bimbingan serta perkongsian pengalaman mengenai Kehamilan, Penyusuan Susu Ibu, Penjagaan Bayi dan Kanak-kanak, Pemakanan serta aktiviti-aktiviti yang berkaitan kekeluargaan. Semoga info-info di blog ini dapat membantu ibu bapa semua terutamanya 1st time parent."

12 January 2011

Merangsang Susu Ketika Mengepam

Asas penyusuan susu ibu adalah penawaran dan permintaan (supply and demand). Lebih banyak anda menyusukan bayi anda, lebih banyaklah susu yang dihasilkan. Jika anda mengepam susu anda ketika berjauhan daripada bayi anda, ada beberapa cadangan yang anda boleh ikuti supaya susu anda tetap cukup untuk bayi anda.

  • Susukan  bayi sejurus sebelum anda ke tempat kerja dan sebaik sahaja anda sampai dari tempat kerja.
  • Bertenang. Tekanan/stres dapat mempengaruhi kebolehan semulajadi badan anda untuk mengeluarkan susu ibu. Lupakan tekanan di tempat kerja, tarik nafas dalam-dalam untuk mendapatkan kerehatan.
  • Pilih tempat yang senyap dan sesuai untuk mengepam.
  • Gunakan double pump untuk memerah susu badan. Ia mempengaruhi penghasilan hormon prolaktin anda.{mosimage}
  • Tambahkan sesi mengepam dalam sehari.
  • Pam sekurang-kurangnya 2 atau 3 kali sepanjang hampir 12 jam di tempat kerja.
  • Ambil cuti yang bersambung dengan hujung minggu jika kuantiti susu sangat sedikit.
  • Tidur tengahari sebentar (5-10 minit) sebelum memerah susu.
  • Bawa foto/audio/video bayi ketika mengepam.
  • Elakkan pil perancang dengan kandungan estrogen sahaja.
  • Jika anak menyusu susu formula, kurangkannya secara beransur-ansur.
  • Jaga pemakanan anda dan kesihatan anda.
  • Jangan terlalu memikirkan kuantiti susu yang akan dapat anda hasilkan.
Jika mengepam di rumah:
  • Perah susu selepas selesai menyusu bayi.
  • Pam di sebelah payudara lagi ketika anda menyusukan bayi.

sumber: Ratuhati.com

-->> Baca Seterusnya

07 January 2011

wanita selepas melahirkan anak akan menjadi gemuk?

Soalan:

Kenapa wanita selepas melahirkan anak akan menjadi gemuk?

Jawapan:

Ada beberapa sebab mengapa wanita selepas melahirkan anak menjadi gemuk. Wanita semasa hamil akan meningkat berat badan secara semula jadi. Ini adalah kerana semasa hamil terjadinya perubahan hormon yang menyebabkan badan mengumpul lemak dan air. Lemak yang dikumpulkan ini akan digunakan untuk membuat susu ibu selepas melahirkan anak. Salah satu sebab mengapa wanita menjadi gemuk selepas melahirkan anak ialah kerana tidak menyusukan anak dengan susu ibu. Jika wanita tidak menyusu, lemak yang disimpan semasa hamil tidak akan digunakan untuk membuat susu dan akan terus terkumpul di dalam badan. Sebab kedua ialah mungkin wanita selepas melahirkan anak tidak mengamalkan pemakanan yang seimbang dan tidak meningkatkan aktiviti fizikalnya.

Petikan daripada: Soalan Lazim, Masalah Berat Badan
Portal MyHealth, Kementerian Kesihatan Malaysia

-->> Baca Seterusnya

Bermain Itu Menyihatkan Badan

image

Semua kanak-kanak, baik bayi mahupun remaja dan orang dewasa, suka bermain. Bermain yang lazimnya membabitkan pelbagai aktiviti dipilih sendiri, didapati menyeronokkan dan digemari kanak-kanak, sama ada secara bersendirian atau bersama orang lain. Ia bukan sahaja kegiatan yang dilakukan oleh kanak-kanak untuk menghilangkan rasa bosan tetapi juga sebahagian penting daripada perkembangan awal mereka.


Bermain memberikan kanak-kanak pelbagai manfaat dari segi perkembangan mereka – secara fizikal, emosi, sosial dan intelektual. Apabila diberi ruang dan masa secukupnya untuk bermain, mereka boleh meneroka, menunjukkan kreativiti dan menimba pengetahuan. Bermain turut membangunkan kemahiran penting yang diperlukan untuk berinteraksi dengan dunia di sekeliling mereka.


Kanak-kanak bermain dengan banyak cara dan dengan cara berbeza
mengikut peringkat usia mereka. Yang lebih tua mungkin mencari
permainan atau mainan tertentu yang lebih menarik dan mengasyikkan
berbanding apa yang digemari kanak-kanak kecil. Ternyata penglibatan
dalam permainan yang sesuai dengan usia mereka mengoptimumkan
tahap perkembangan masing-masing. Kebelakangan ini, bermain juga telah menjadi satu bentuk terapi bagi kanak-kanak dengan keperluan khas (seperti gangguan hiperaktif daya tumpuan, autism dan sebagainya).


Malangnya, dengan gaya hidup masyarakat moden sibuk dan lebih
penekanan pada kegiatan akademik dalam sistem pendidikan hari ini,
kanak-kanak mempunyai masa yang amat suntuk untuk bermain. Namun
begitu, ibu bapa masih boleh berikthiar untuk mencari dan meluangkan
masa bermain dan peluang pembelajaran untuk anak mereka. Baca selanjutnya untuk mengetahui mengapa bermain adalah penting untuk perkembangan anak anda, dan bagaimana anda boleh membantu mereka memanfaatkan sepenuhnya kelebihan yang diperolehi daripada bermain.

 

Kanak-kanak memerlukan jenis permainan berbeza jenis permainan.


Permainan penerokaan membolehkan anak anda mengenal dan meneroka ciri objek (saiz, bentuk, warna, dan tekstur), cara ia berfungsi, dan apa yang boleh dilakukan dengan objek tersebut. Contohnya, apabila bermain pasir dan air, anak anda menemui bahawa pasir berubah warna apabila basah, dan boleh dibentukkan bola apabila dimampatkan dalam tangan.image


Permainan sosial membolehkan anak anda berinteraksi dengan kanak-kanak atau dewasa lain. Mereka belajar tentang perkongsian, kerjasama, saling bertolak ansur dan tingkah laku sosial lain. Permainan yang mungkin diminati adalah berlumba-lari, permainan berkumpulan dan berbual menerusi telefon mainan. Dia juga peluang untuk mula berkomunikasi dan membangunkan kemahiran bahasa. Permainan fizikal, atau permainan motor, merupakan aktiviti atau permainan yang membabitkan pergerakan fizikal, seperti bersenam, bermain dengan alatan sukan, menunggang basikal beroda tiga, melompat tali dan menari. Ini membolehkan mereka membangunkan kemahiran motor kasar dan halus serta membina kekuatan otot. Permainan manipulatif ialah satu bentuk permainan yang membolehkan kanakkanak berlatih koordinasi mata dan tangan, supaya tangannya (termasuk jari), mata dan otak berfungsi bersama untuk bertindak untuk melakukan sesuatu.


Sebagai contoh, bayi akan menjadi lebih mahir menggunakan tangan apabila memegang mainan berdetar dan menggoncangnya.


Permainan kreatif memberi peluang kepada anak anda untuk menyampaikan idea, perasaan dan kreativiti menerusi aktiviti seperti membina menara dan rumah dengan blok, dan membentuk binatang daripada plastisin. Permainan daya imaginasi, atau permainan olok-olok mengembangkan daya imaginasi dengan berpura-pura menjadi watak lain, objek atau binatang. Kanak-kanak juga mungkin cuba mencontohi dewasa semasa menggunakan daya imaginasi, seperti membeli-belah atau memasak.

Peringkat Permainan “Kanak-kanak bermain dengan cara berbeza mengikut usia dan peringkat tumbesaran mereka. Pilihan mainan dan aktiviti mereka berubah ketika membesar. Lazimnya mereka terlibat dalam lebih
daripada satu jenis permainan pada satu-satu masa.”


Contohnya, bayi berusia 6 bulan bermain sendirian dengan mainan berdetar. Ini membabitkan penerokaan dan permainan manipulatif – bayi belajar cara menggunakan tangan untuk memegang mainan, dan mengetahui apa yang dilakukan oleh mainan tersebut apabila dia menggoncangnya. Apabila bayi berusia 12 bulan, dia mula bermain mainan tariksorong secara sendiri. Dia belajar cara untuk menggunakan jari untuk memegang mainan, menolak atau menarik mainan dan mempelajari apa yang berlaku seterusnya.


Apabila anak anda berusia 4 tahun, dia lebih uka bermain dengan kawannya. Dalam suasana inilah pelbagai ciri permainan digabungkan untuk menyokong perkembangannya dalam bidang berbeza.


Sebagai contoh:

  • Permainan sosial – apabila anak anda bermain dengan kanak-kanak lain.

  • Permainan fizikal – Mainan duduk dan pandu, sorok-sorok.

  • Permainan kreatif dan imaginasi – bermain hias, masak-masak, boneka dan anak patung.

  • Permainan kreatif dan manipulatif – Blok binaan dan set pembinaan.


“Bermain biasanya dilakukan dalam pelbagai bentuk. Anak anda mungkin mendapat manfaat daripada permainan dan menikmati pembangunan menyeluruh dengan pendedahan semua bentuk permainan,” ujar Dr Teoh.

“Dengan bermain, kanak-kanak mempelajari set kemahiran dan keupayaan berbeza pada peringkat kehidupan berbeza, walaupun sejak mereka masih bayi lagi,” kata Pakar Perunding Psikologi Klinikal, Profesor Madya Dr Teoh Hsien-Jin, sambil menambah bahawa umumnya terdapat enam jenis permainan yang menyumbang kepada perkembangan keseluruhan kanak-kanak.

 

Sumber : positiveparenting.org

-->> Baca Seterusnya

06 January 2011

TIMUN RENDAHKAN TEKANAN DARAH

 

Timun bukanlah sejenis sayuran asing bagi rakyat Negara ini. Daripada menjadi hirisan untuk sajian sandwich, acar, rojak, pasembor sehinggalah dimakan mentah begitu sahaja, timun sudah begitu sebati dalam sajian semua lapisan masyarakat Malaysia.

Tidak terhad kepada menu untuk mengisi perut, uniknya timun sejak berkurun lamanya juga menjadi bahan kosmetik moden dan tradisional untuk penjagaan kesihatan.Selain terkenal dengan bahan yang boleh diaplikasikan secara mentah untuk memulihkan keletihan mata, timun juga sumber yang baik untuk mendapatkan kulit yang sihat dan cantik.

Namun, apakah khasiat dan nutrisi sebenar timun? Adakah penggunaannya hanya baik sebagai bahan kosmetik tradisional?

Berasal dari kawasan Banjaran Himalaya di India, aktiviti perdagangan membawa timunatau nama saintifiknya CUCUMIS SATIVUS ke seluruh pelosok dunia sehingga menjadi sebahagian daripada makanan budaya di Greece, Itali, Mesir, Asia, Afrika dan Amerika Syarikat (AS).

Tanaman yang menjalar dan daunya melilit pada junjung ini menghasilkan buah yang berwarna hijau keputihan sepanjang 10 hingga 20 sentimeter. Buah yang berbiji banyak ini mengandung, 0.65 peratus protein, 0.1 peratus lemak dan sebanyak 2.2 peratus karbohidrat.

Timun juga mengandungi kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A, Vitamin B2 dan C. Secara nutrisinya, timun mengandungi garam semula jadi, enzim dan pati vitamin untuk menguatkan pertumbuhan dan memperbaiki sel.

Walaupun timun biasanya diambil secara mentah atau bahan tambahyan dalam menu lain, tetapi ramai yang tidak mengetahui cara terbaik untuk makan timun adalah dengan menjadikannya sebagai jus. Menurut Dr. Albert Jessent, pakar pemakanan dari New York, jus timun sememangnya bukanlah antara minuman jus yang popular berbanding buah atau sayuran lain.

“Timun biasa diambil mentah atau dimasak. Tetapi ramai yang tidak mengetahui khasiat terbaik yang terkandung dalam timun dapat diambil sepenuhnya melalui jus. Kebanyakan nutrient timun terletak pada kulitnya. Oleh itu anda tidak seharusnya membuang kulit timun semasa mengisarnya menjadi jus,” katanya.


Sememangnya tidak dapat disangkal nutrisi yang ada pada timun membolehkan ia tersenarai sebagai antara bahan popular untuk produk kosmetik. Baik untuk kulit kering, kulit terbakar sinar matahari, kesihatan rambut dan kesihatan kuku. Walaubagaimanapun, salah satu jagoan timun yang mungkin tidak diketahui ramai adalah kemampuannya bertindak merendahkan tekanan darah anda.

“Jika anda ingin menjauhi tekanan darah tinggi dekatilah timun dabn jangan lupa cuba ambil dalam bentuk jus bukannya mentah atau dimasak,” ujar Jessent. Katanya, terdapat kajian yang diklakukan baru-baru ini yang menunjukan kandungan potassium, magnesium dan fiber boleh merendahkan tekanan darah.

Kombinasi bahan sihat ini berdasarkan kajian, mengurangkan tekanan darah sistolik responden kepada lima manakala tekanan darah diastolik kepada 3.5
Mungkin ada yang bertanya apa kaitannya kombinasi nutrisi diet ini dengan timun? Timun mengandungi kombinasi potassium, magnesium dan fiber yang tinngi. Kandungan vitamin C, yang bersifat antioksida menambahkan lagi peranan timun dalam merendahkan tekanan darah.


Resipi Jus Timun

  • Rendamkan timun sayur dalam besen dan pastikan isi air hingga timun tenggelam.
  • Masukan garam ke dalam air rendaman timun. Jika anda menggunakan garam laut, masukan 5 sudu besar garam dan jika anda menggunakan garam bukit masukkan 2 sudu besar garam.
  • Rendam timun sehingga 30 minit - 45 minit. Tetapi terdapat satu kaedah lain bagi memendekkan tempoh masa rendaman iaitu dengan memasukan sekilo ais ke dalam rendaman. Dengan kaedah rendaman ais, masa rendaman boleh dipendekan ke 15 minit sahaja.

  • Setelah cukup tempoh rendaman, basuh timun di bawah air mengalir hingga bersih
  • Potong bahagian atas timun dan pusing arah lawan jan bagi mengeluarkan getah timun. Jangan lupa potong pada bahagian bawah timun juga.
  • Timun dibelah 4 bahagian dan buang biji/empulur timun (biji timun bersifat sejuk dan boleh memangkinkan masalah asma, batuk dan sebagainya. Pastikan anda tidak membuang kulit timun kerana bahagian kulit sangat tinggi nilai mineralnya
  • Kisar timun bersama sejumlah air untuk dijadikan jus. Campurkan sedikit garam dan gula perang untuk menyedapkan jus timun anda
  • Tapis dengan penapis kain atau sebagainya untuk dapat Jus Timun yang halus dan selesa untuk diminum. 

Perhatian: Bagi memastikan anda mendapat nutrisi yang baik dari Jus Timun, sebaik-baiknya anda terus minum jus tersebut tanpa menyimpan ke dalam peti sejuk.

Sumber: harmoni.kuskom.net

-->> Baca Seterusnya

05 January 2011

Ikan bagus untuk wanita hamil.

Oleh Shukri Matt Ali

WANITA hamil atau wanita yang menyusukan bayi, sering dinasihati agar mengelakkan daripada mengambil makanan laut secara berlebihan.

Mereka perlu mengehadkan jumlah ikan yang dimakan kerana banyak spesies marin atau laut mungkin mengandungi paras plumbum yang tinggi yang boleh membahayakan kesihatan ibu, bayi atau janin.

Bagaimanapun, dalam perkembangan terbaru, tanggapan konvensional itu digugat oleh satu organisasi yang mem perjuangkan hak ibu dan kanak-kanak yang menasihati wanita hamil dan ibu yang melahirkan anak agar makan lebih banyak ikan bagi memastikan perkembangan otak yang optimum di kalangan bayi mereka.


Saranan itu datangnya daripada Gabungan Kesihatan Ibu dan Kanak-kanak Sihat Kebangsaan, kumpulan bukan ke rajaan di Amerika Syarikat, yang memberi tumpuan terhadap isu kesihatan kanak-kanak.

Penasihat saintifik kumpulan itu, Judy Meehan, yang juga Pengarah Eksekutif gabungan itu berkata, wanita hamil dan yang melahirkan bayi perlu memakan sekurang-kurangnya 12 auns ikan setiap minggu.

Sebelum ini, Jabatan Pentadbiran Makanan dan Ubat-uba tan Amerika Syarikat menasihati wanita hamil agar me ngehadkan pengambilan makanan laut mingguan mereka tidak melebihi 12 auns, atau kira-kira dua kali pengambilan saja dalam seminggu.

Walaupun kedua-dua pihak itu menyarankan wanita hamil selamat jika mengambil makanan laut sebanyak dua kali dalam setiap minggu, kebimbangan terhadap pencemaran plumbum dalam makanan laut menghalang kebanyakan wanita hamil memilih ikan untuk dimakan.

Penemuan terbaru menerusi kajian mutakhir menunjukkan asid lemak omega-3, yang kebanyakannya ditemui dalam isi ikan, amat penting bagi perkembangan otak janin dan bayi yang baru dilahirkan.

Awal tahun ini, satu laporan dalam jurnal perubatan The Lancet , merumuskan wanita yang memakan lebih daripada 12 auns ikan setiap minggu semasa hamil akan melahirkan anak yang lebih cerdik dan cepat dari segi perkembangan fikiran.

“Nasihat agar wanita hamil mengehadkan pengambilan makanan laut mungkin akan mengurangkan pengambilan nutrien yang perlu bagi perkembangan neurologi secara optimum,” kata sekumpulan saintis daripada Institut Ke sihatan Kebangsaan dan Universiti Illinois, Chicago pula.

Menurut Meehan, masalah sebenar dalam hal ini berkaitan dengan wanita yang mengurangkan pengambilan ikan dalam diet mereka.

“Oleh itu, jika mereka (wanita hamil) makan 12 auns hasil laut, ia lebih selamat, langkah yang wajar dan tiada siapa akan mempertikaikannya,” katanya yang mengetuai penyelidikan menggunakan geran Institut Perikanan Negara, sebagai lang kah membantu kempen pendidikannya.

Katanya, bagi wanita yang mahu mendapat faedah kesihatan tetapi bimbang mengenai kandungan plumbum dan racun lain dalam hidupan laut, langkah yang bijak memilih ikan yang mempunyai paras plumbum yang paling rendah.

Laporan terbaru dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika merumuskan faedah kesihatan yang amat kaya boleh di peroleh daripada ikan berminyak seperti ikan salmon, hering dan sardin, yang secara umumnya mengandungi plumbum yang rendah.

Antara ikan yang perlu dielakkan kerana mempunyai kadar plumbum tinggi ialah ikan yu, ikan layaran dan tenggiri.

Sumber : Harian Metro

-->> Baca Seterusnya
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...